Assalamualaikum....
Ceritanya.... Ahad lepas laki aku yang gila memancing tu pergi memancing di putrajaya dengan geng-gengnya. Dan hasilnya, dapat ikan yang akhirnya di bahagikan.... Laki aku dapat bahagian kepala ikan ruhu dan ikan pacu.. Aku pun bukannya tau sangat nama-nama ikan ni.
Ikan pacu, aku dah siap goreng....
Semalam, ikan ruhu pulak aku buat masak tiga rasa.
Jadi, di sini nak kongsi sikit resepi ikan ruhu 3 rasa
Bahan-bahannya:
Garam secukup rasa
Sedikit tepung jagung
1 biji bawang besar / bawang besar holland - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - diketuk
2 inci halia - dihiris halus
Cili merah besar
1 biji tomato - dipotong dadu
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Sos ikan
Gula dan ajinomoto - secukup rasa
Cara-caranya:
- Ikan terlebih dahulu di lumurkan dengan garam dan tepung jagung
- goreng sehingga garing
- Untuk kuahnya pula, tumis halia, cili merah dan bawang putih hingga naik bau
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. gaul sebentar
- Masukkan sedikit air, bawang besar dan tomato
- Bila dah mendidih, masukkan gula dan ajinomoto. (garam tak perlu letak sebab dah masin)
- Bila dah agak-agak masak, angkat dan tuangkan di atas ikan yang dah di goreng. Siap!
1 bahagian ikan ni jugak aku bagi kat jiran sebelah.... Bahan2 yang di gunakan tak terlalu rumit dan yang penting sedap. Kalau nak tambah rasa masam, boleh letak nenas.
Sekian.....
No comments:
Post a Comment